“N-ai dezmierda, de n-ai sti sa blestemi,
Surad numai acei care suspina,
Azi n-ai iubi, de n-ar fi fost sa gemi,
De n-ai fi plans, n-ai duce-n ochi lumina.”
Te imbratisez cu drag!
Poate ca ai sarbatorit Pastele, poate ca urmeaza sa o faci sau poate ca aceasta traditie nu e importanta pentru tine. Oricum ar fi, mesajul de astazi este pentru tine.
Invierea pe care o celebreaza crestinii poate fi un simbol al “invierii personale” prin care orice persoana poate sa treaca. Acest simbol este ilustrat si prin mitul pasarii Phoenix sau mai nou, prin filmul Avatar.
Conform DEX-ului, “a invia = 1. A reveni sau a readuce la viata dupa ce a murit. 2. A da sau a căpăta putere, vlagă, a (se) umple de viață; a (se) înviora, a (se) anima.”
Putem trage concluzia astfel ca o parte importanta a procesului “invierii” o reprezinta moartea sau lipsa de putere, de vlaga, de viata. E nevoie sa atingem un punct de minim al vietii noastre pentru a putea invia. Pentru a avea dorinta de a invia.
Am stat de vorba cu multi angajati, antreprenori, studenti care doresc sa isi schimbe viata, sa lase totul in urma si sa o ia pe un drum nou, dar care nu sunt dispusi sa se rupa de trecut, nu sunt dispusi “sa moara pentru a invia”.
Din propria experienta am descoperit ca putem “muri” constient sau inconstient. Am sa detaliez.
Prin deciziile constiente pe care le facem, putem rupe legaturile cu trecutul (persoane, locuri de munca, obiceiuri, convingeri) pentru a face loc noului. Vechiul EU moare pentru ca, in timp, noul EU sa invie. Este un proces controlat pentru ca noi decidem cand are loc, care este contextul (factori externi si interni) si putem face o estimare grosiera a duratei “invierii”.
Exemplul 1: imi dau demisia, stiind ca am x lei pusi deoparte din care ma pot intretine timp de y luni pana cand imi pun propria afacere pe picioare.
Exemplul 2: incepand de saptamana viitoare imi aloc zilnic 30 de minute de meditatie pentru a ma relaxa si detensiona si imi restructurez agenda astfel incat sa nu interfereze cu celelalte activitati.
“Moartea inconstienta” apare atunci cand deviem considerabil de la menirea noastra in viata si atragem evenimente neplacute si neasteptate care sa ne readuca pe drum. Vechiul EU este fortat astfel sa moara fara ca noi sa putem reactiona in vreun fel si este foarte greu de estimat cat va dura pana cand ne vom reveni si noul EU va “invia”.
Exemplul 3: o concediere neasteptata sau un faliment (sau chiar ANAF-ul :) ) te lasa pe drumuri cu o familie de intretinut.
Exemplul 4: dupa ani buni de relatie, partenerul/partenera de viata te paraseste peste noapte pentru a-si continua viata cu o alta persoana.
Cred ca esti de acord cu mine ca sunt mult mai usor de gestionat primele situatii. Nu putem controla toate situatiile pe care viata ni le aduce in cale, dar putem sa prevenim multe dintre ele.
Cum putem preveni aceste “morti inconstiente”? Prin “morti si invieri constiente”.
Cum poti “muri constient”? Ascultandu-ti INIMA!
Acorda o atentie sporita la ceea ce simti. Acel “feeling”, acea intuitie, acea dorinta care vine din interiorul tau si care de multe ori este sufocata de glasul ratiunii, de glasul persoanelor din jurul tau, te ghideaza.
Incepe sa faci preponderent doar ce iti place, petrece timp doar in compania persoanelor care scot ce e mai frumos din tine si care te apreciaza cu adevarat, citeste carti cu care rezonezi, danseaza, canta, manifesta-te autentic!
Cu totii vom muri intr-un fel sau altul … de ce sa nu ne bucuram de proces?
“Ca nu te-nalti de jos pana nu cazi
Cu fruntea-n pulberea amara,
Si de re-nvii in cantecul de azi,
E c-ai murit in plansetul de-aseara.”
(Radu Gyr – N-ai dezmierda)
Inviere fericita iti doresc!
Urmeaza-ti Zvacul!
Ovidiu