16.06.2015

Ce te faci cand vei fi mare?

Cand voi fi mare

Am gasit zilele trecute o povestioara care a generat o adevarata “furtuna de idei” in capul meu. Efectele sale cred ca te vor pune si pe tine pe ganduri.

Iata povestea:

“Doamna Ginsberg, ajunsa in Rai, il întreaba pe ingerul de la registratura:
– Spune-mi, as putea sa ma intalnesc cu cineva care este aici, in Rai?
– Desigur, raspunde ingerul, daca persoana pe care o cautati se afla aici…
– Cum sa nu, sunt sigura ca e aici. Este vorba de Fecioara Maria.
Ingerul isi drese vocea:

– Mda, dumneaei se afla in alt sector, dar daca insistati, pot inainta cererea. Este o doamna plina de bunatate si poate ca va dori sa revada aceste locuri.
Cererea fu inaintata cu incetineala functionareasca obisnuita, iar Fecioara se dovedi, intr-adevar, plina de bunatate. Nu peste multa vreme, doamnei Ginsberg i se facu onoarea si bucuria de a se afla in prezenta Fecioarei. Doamna Ginsberg privi indelung chipul radiind de lumina care-i statea inainte, apoi spuse:
– Iertati-mi curiozitatea, dar mi-am dorit mereu sa pot pune aceasta intrebare. Cum ati facut sa aveti un fiu atat de minunat, pe care milioane de oameni il venereaza ca pe un Dumnezeu?
Fecioara raspunse:
– Doamna Ginsberg, noi am sperat ca va fi doctor…”

Lasand la o parte amuzamentul povestii, ea transmite un mare adevar:

– in foarte multe familii, parintii isi doresc pentru copiii lor o anumita cariera,
– in foarte multe cazuri, copiii care urmeaza acel drum (poate cu succes) ajung sa fie nefericiti pentru ca ceea ce fac nu ii implineste sufleteste,
– in foarte multe situatii, copiii care nu urmeaza dorinta parintilor, ci asculta de ce le “spune” inima, ajung sa duca o viata implinita, pasionanta si chiar sa devina modele in comunitatea lor.

Nu stiu daca peste tot in Romania exista aceasta traditie, dar cel putin in Ardeal, cand bebelusul implineste 1 an, i se pune in fata o tava cu mai multe obiecte (cheie, bani, pix, ruj, cui, etc.) si este incurajat sa aleaga unul. Chipurile, ceea ce alege ii va defini meseria care i se potriveste.

Stiu sigur ca atunci cand eu am implinit 1 an, pe tava nu era un microfon :)

Este o traditie si este important sa fie tratata ca atare, doar ca o distractie. Am asistat la situatii in care parintii efectiv lustruiau unele obiecte pentru a fi mai stralucitoare si pentru a atrage mai mult privirea bebelusului sau situatii in care miscau tava pentru ca ala micu’ sa evite un anumit obiect.

Sunt convins ca parintii isi doresc tot ce e mai bine si mai frumos pentru comoara lor. Ideea e ca de cele mai multe ori, ei NU STIU CU ADEVARAT ce e mai bine pentru copilul lor. Si sincer, nu au de unde sa stie.

Toate sfaturile, sugestiile, recomandarile pe care le ofera sunt bazate pe experienta lor de viata. Pe experienta lor LIMITATA de viata. Ceea ce a functionat pentru ei, POATE va functiona si pentru copiii lor. POATE NU.

Cred ca cele mai frumoase si utile cadouri pe care un parinte poate sa le ofere copilului sau sunt LIBERTATEA de a-l lasa sa-si creeze singur drumul in viata si SPRIJINUL atunci cand copilul ii cere ajutorul.

Imi amintesc ca atunci cand eram mic imi doream sa devin casier la mini-market :)
Imi placea foarte mult ideea de a interactiona des cu banii, de a tine o evidenta a lor si de a ma folosi de un aparat pentru a mentine aceasta evidenta.

A fost doar un moft si am trecut peste el. Parintii mei au vrut sa am parte de cea mai buna educatie si m-au trimis la cea mai buna scoala si cel mai bun liceu din Targu Mures.
Cel mai bun liceu nu inseamna neaparat si cel mai potrivit liceu pentru abilitatile native si pasiunile unui copil.

Am invatat constiincios 4 ani. M-am bucurat foarte mult cand s-au terminat. Pentru putin timp. Pentru ca si-au intrat in rol alti “parinti” si anume profesorii de la liceu care m-au indrumat spre cea mai buna facultate pentru un absolvent de matematica-informatica.
Cea mai buna facultate nu inseamna cea mai potrivita facultate pentru abilitatile native necultivate si pasiunile ascunse ale unui tanar.

Am invatat constiincios inca 4 ani. M-am bucurat si mai tare cand s-au terminat. La 23 de ani, pentru prima data, “am luat-o pe aratura”. Dupa absolvirea Facultatii de Automatica si Calculatoare, cu o diploma de inginer in dulap, am intrat in domeniul vanzarilor B2B.

Viata mea s-a schimbat radical din acel moment, iar motivul pentru care acum traiesc o viata implinita si pot spune cu mana pe inima ca in fiecare zi pot sa fac ceea ce imi place este pentru ca am avut si am parte de LIBERTATE si de SPRIJIN. Libertate si sprijin care vin din partea familiei, a prietenilor, a mentorilor.

Libertatea am obtinut-o printr-o decizie pe care am luat-o fara a ma consulta cu nimeni. Pur si simplu, intr-o seara am decis ca nu ma mai intereseaza ce-ar putea sa zica parintii, ce scrie pe diploma de la facultate, ce vor crede prietenii. Ma intereseaza doar ce simt EU ca imi doresc din tot sufletul sa fac.

SI TU ESTI LIBER(A)! Nu lasa pe nimeni sa iti spuna contrariul! Lipsa de libertate este doar o iluzie. Poti sa faci in fiecare moment ceea ce iti doresti. Bineinteles, va trebui sa iti asumi consecintele actiunilor tale, dar nimeni nu te poate impiedica.

Sprijinul l-am gasit intr-un grup de oameni care impartasesc multe din valorile mele.
L-am gasit la Toastmasters Cluj, dupa ce am lucrat cu mine si am inceput sa-mi schimb mentalitatea. “Cine se aseamana se aduna” nu este doar o vorba din popor, este un mod neaos de a enunta legea rezonantei: persoanele de vibratie apropiata se atrag.

Anturajul pe care il ai este o alegere pe care tu o faci zilnic si este o reflexie exterioara a universului tau interior. Daca persoanele cu care te inconjori nu te ajuta sa cresti, sa te dezvolti, nu te sustin in proiectele tale, atunci pleaca din acel grup! ESTI LIBER(A)! Cauta persoane in preajma carora sa simti ca infloresti, sa simti ca evoluezi. Lucreaza la mentalitatea ta, la modul in care gandesti si privesti lumea si vei atrage cele mai potrivite persoane in viata ta.

Te-ai nascut liber(a) si nimeni nu-ti poate lua acest privilegiu fara acordul tau!

Te-ai nascut cu un motiv si vei fi mereu sprijinit(a) de Divinitate, oricare ar fi drumul pe care il vei urma!

Ce vrei sa te faci cand vei fi mare? … ORICE VREI TU!

Alaturi de buna mea prietena, Raluca Moisi, iti pregatesc ceva care sa te ajute sa descoperi ce rezoneaza cel mai mult cu vocea ta interioara.
Afla aici despre ce e vorba: VEZI PROIECTUL.

URMEAZA-TI ZVACUL!

Ovidiu

Articole recomandate
Cursuri online