24.09.2015

Ce ar fi util sa invatam la scoala?

Ce ar fi util sa invatam la scoala

De mai bine de o saptamana a inceput scoala!

Stiu asta pentru ca traficul in Cluj a devenit infernal si pentru ca sora mea, Cristiana, a trecut pe clasa 0 (zero).

Am fost foarte curios sa aflu care sunt materiile care se predau la acest nivel pentru ca eu nu am experimentat aceasta gaselnita a Ministerului Educatiei.

Nu am gasit nimic “nou”. Aceleasi materii din urma cu 20 de ani, atunci cand am inceput si eu scoala: Matematica, Limba romana, Limba straina, Religie, Muzica, etc.

Foarte mult accent pe emisfera stanga a creierului (cea rationala) si prea putin accent pe emisfera dreapta (cea creativa).

Deoarece nici in clasele mai mari nu am observat mari schimbari, m-am gandit cum as schimba eu programa scoala, daca as putea. Si ca sa nu fie o schimbare brusca, mi-am pus intrebarea:

Daca as putea introduce o noua materie la scoala, care ar fi aceea?

Poate ca te gandesti ca raspunsul e Public Speaking :)

Nu chiar, dar esti pe aproape.

As introduce o materie numita: Puterea Cuvintelor.

Obiectivele sale ar fi: cresterea stimei de sine si constientizarea impactului emotional al cuvintelor pe care le folosim.

Cum ar fi daca, cel putin o data pe saptamana, timp de 50 de minute, elevii unei clase ar vorbi doar despre lucruri pozitive?

Cum ar fi ca ei sa vorbeasca despre ce apreciaza la colegii lor de clasa, despre reusitele pe care le-au avut recent, despre hobby-urile si pasiunile lor?

Cum ar fi daca in cadrul acelei materii ar invata cum sa isi exprime recunostinta pentru lucrurile bune din viata lor si sa descopere motive pentru care sa se aprecieze pe ei insisi?

Ce s-ar intampla daca de la varsta de 6-7 ani copiii ar folosi mai des cuvinte precum: Multumesc, Iarta-ma, Imi pare rau, Te iubesc si ar elimina din vocabular expresii gen: incerc, trebuie, niciodata, nimeni, toti, etc. ?

Sunt convins ca la nivel emotional ei inteleg foarte usor transferul de energie pozitiva si negativa generat de cuvintele rostite.

Sunt convins ca o astfel de materie ar fi extrem de benefica pentru ca observ schimbarile care se produc in doar 3 zile, la cursantii Atelierului de Life Speaking. Invatand intr-un mediu exclusiv pozitiv si fiind foarte atenti la cuvintele folosite si la starea lor interioara, acestia devin foarte repede mult mai increzatori in ei si incep sa transmita foarte multa iubire si compasiune.

Puterea cuvintelor este materia pe care eu as introduce-o in programa scolara.

TU CE MATERIE AI VREA SA SE PREDEA LA SCOALA SI DE CE?

Poti sa imi raspunzi printr-un comentariu mai jos …

Educatia nu incepe la scoala si nici nu se incheie acolo. Daca tot ne petrecem 12-16 ani de zile in acel mediu, cel putin sa fie unul care sa faciliteze experimentarea fericirii.

“Şcoala să nu fie nimic altceva, decât ateliere pline de activitate. Numai astfel vor putea să probeze toţi, în propria lor practică, adevărul că: învăţând pe alţii ne învăţăm pe noi înşine.” (John Amos Comenius)

Urmeaza-ti Zvacul!

Ovidiu

Articole recomandate
Cursuri online