08.03.2015

Stai in Prezent!

viitorul

Unul din speakerii pe care ii admir foarte mult, Anthony de Mello, a spus intr-una din conferintele sale:

Momentul prezent nu este niciodata insuportabil. Ceea ce te gandesti ca o sa urmeze in urmatoarele cinci minute sau in urmatoarele cinci zile este ceea ce te duce la disperare. Nu mai trai in viitor. Ce este insuportabil este sa ai corpul aici la 10 dimineata si mintea la 6 seara; corpul in Bombay si mintea in San Francisco.

Motivul pentru care majoritatea persoanelor care vorbesc in public au temeri si griji este acela ca nu se ancoreaza in momentul prezent. In schimb, ele traiesc intr-un viitor imaginat, intr-un scenariu pe care si-l creaza doar in mintea lor.

Astazi vreau sa iti ofer 10 metode grozave pentru a obtine starea de prezenta de care ai nevoie pentru a influenta oamenii care te asculta. Aceste metode sunt suficient de simple incat le poti pune in practica imediat!

Acestea sunt:

1. Impamanteaza-te. Simte-ti picioarele fixate pe sol. Imagineaza-ti ca picioarele tale au radacini care patrund spre centrul Pamantului. Pamantul iti ofera energie si stabilitate. Esti ferm si puternic!

2. Adopta o postura potrivita. Vizual, este foarte important pentru ca face o diferenta mare in gradul de acceptare al ideilor tale de catre public. Vei simti ca ai mai multa autoritate daca ai o tinuta si postura naturala.

3. Respira diafragmatic. Asta inseamna incet, profund si calm. Respira in “stomac”  prin a inspira cantitati mai mari de aer si a invata cum sa iti controlezi expiratia astfel incat sa poti evidentia ultimele cuvinte din fraze.

4. Scufunda-te in public. Publicul tau este ca o piscina. Patrunde in energia si compasiunea lui. Savureaza prezenta oamenilor din sala, alaturi de tine.

5. Nu te grabi. Vorbitul in public te poate face sa vorbesti prea repede datorita adrenalinei, hormonul de “lupta sau fugi”. Ia-ti timp pentru a pretui aceasta oportunitate, care iti este accesibila acum si intr-o clipa va disparea pentru totdeauna.

6. Asculta cu toate simturile. Percepe tot ce se intampla in jurul tau. Asculta cu urechile, observa cu ochii, simte reactile publicului ca si cum ar fi kinestezice, gusta ideile cu papilele tale. Constientizeaza momentul cu toata fiinta ta.

7. Proiecteaza-ti energia in exterior. Publicul tau este mai important ca tine. Concentreaza-te pe mesajul tau si pe modul in care acesta este primit. Daca esti un lider si nu ai mai auzit asta, poate parea dur: publicul e mai important ca tine. Ofera-i ce ai mai bun.

8. Mentine contactul vizual in timp ce spui povestea. Oamenii au venit pentru poveste. Indiferent care este subiectul tau, acesta este o naratiune. Din acest punct de vedere esti un povestitor. Creaza conexiunea cu ascultatorii tai.

9. Ai incredere in liniste. Pauza este una din cele mai puternice unelte din oratorie. Te ajuta sa stabilesti ritmul prezentarii. Ajuta publicul sa extraga seva cuvintelor tale. De asemenea, transmite oamenilor mesajul: “Am incredere in mine”.

10. Misca-te! Daca te misti in timp ce vorbesti te va ajuta sa gandesti si sa stai in prezent. Gesturile ample si vivace amplifica mesajul si ii dau viata. Daca e nevoie sa stai pe un scaun, iti poti misca bratele, mainile, pieptul si capul. E important sa oferi o expresie fizica mesajul tau.

Te rog sa imi lasi un comentariu mai jos si sa imi spui care dintre cele 10 metode ti se pare cea mai utila si mai usor de pus in practica. De asemenea, daca stii alte metode pentru a reveni cu mintea in prezent, te rog sa imi spui.

Urmeaza-ti Zvacul!

Ovidiu

P.S. Am pornit de curand inscrierile pentru editia a 7-a a celui mai apreciat curs de-al meu: Atelierul de Life Speaking. Starea de prezenta este unul din principiile de baza care este exersat la curs. Vei primi zilele urmatoare un email cu mai multe informatii despre el. Daca nu vrei sa astepti, poti afla mai multe informatii aici: www.LifeSpeaking.ro/inscriere.

Articole recomandate
Cursuri online