Ti s-a intamplat sa participi la o conferinta si sa asculti vorbitori care vorbeau foarte repede? Cat de repede? Atat de repede incat ai incetat sa ii mai asculti.
Ritmul accelerat este una din principalele provocari pe care le au vorbitorii. Majoritatea sunt constienti de acest lucru, dar continua sa le faca viata grea ascultatorilor cu afluenta rapida de cuvinte. Unii nu stiu cum sa controleze acest lucru, iar altii nu considera ca merita efortul.
Un ritm prea rapid iti poate sabota prezentarea.
Iata cateva beneficii pe care le obtii atunci cand vorbesti mai rar:
- Vei demonstra mai multa incredere in tine;
- Vei pronunta mai clar cuvintele;
- Publicul va auzi mai bine cuvintele;
- Tonalitatea va fi mai profunda si mai placuta;
- Vei respira corect si nu astfel nu vei mai obosi;
- Vei avea timp sa te gandesti mai bine la cuvintele pe care le spui;
- Ascultatorii vor avea timp sa absoarba si sa se gandeasca la mesajul tau.
Cum poti sa reduci ritmul? Iata 3 metode:
1. Foloseste mai multe pauze
Pauzele dintre sprinturile tale vor oferi publicului timp sa-ti analizeze ideile si sa se relaxeze. Poate ca vei continua sa vorbesti rapid, dar pauzele vor oferi contrastul necesar dintre sprinturi. Poti folosi aceasta metoda imediat cu foarte putin efort.
2. Spune mai putine
Scoate tot ce nu este necesar. Cand oamenii vorbesc repede tind sa foloseasca multe cuvinte de umplutura si multe fraze cliseu. Mesajul tau important se poate pierde astfel usor printre balarii. Sunt vorbitori care au un ritm accelerat pentru ca vor sa spuna foarte multe. Aceasta metoda necesita o pregatire prealabila. Vei fi perceput ca o persoana mai inteleapta si mai increzatoare daca vei livra un mesaj puternic cu mai putine cuvinte.
3. Exerseaza vorbirea lenta
Citeste un articol cu voce tare si cronometreaza-te. Noteaza-ti timpul obtinut. Repeta exercitiul si vorbeste cat de repede poti. Noteaza timpul. Repeta inca o data exercitiul, dar de aceasta data inainte sa incepi, respira profund de 5 ori. Vizualizeaza o persoana care sta in fata ta si te asculta cu atentie. Acum citeste intr-o maniera mai relaxata. Noteaza timpul si compara-l cu precedentele.
Repeta exercitiul timp de o saptamana. Observa-ti progresul. Poti sa reduci ritmul daca exersezi. Aceasta abordare necesita un efort mai mare, dar are beneficii mult mai mari pe termen lung. Iti vei putea controla ritmul si iti vei putea stabili viteza optima cu care vrei sa vorbesti.
Incepe cu oricare din cele 3 metode pentru a-ti reduce ritmul. Testeaza-le ulterior pe toate.
Urmeaza-ti Zvacul!
Ovidiu