30.05.2015

3 lectii de la Campionatul European

11008630_980537965314258_8147278894406097876_n

Astazi vreau sa iti povestesc despre 3 lectii importante pe care le-am invatat recent si care sunt convins ca iti pot fi si tie de folos atunci cand urmeaza sa sustii o prezentare fie ea de business sau mai personala.

Weekendul trecut am participat la Conferinta Europeana a Districtului 95 Toastmasters care a avut loc la Boras, in Suedia.

In cadrul evenimentului au avut loc 4 concursuri: Evaluari de Discurs in limba Engleza si Germana si Discursuri Pregatite in limba Engleza si Germana.

Participarea a fost una reusita si am revenit bucuros in tara cu Locul 1 la Evaluari in Engleza si Locul 2 la Discursuri in Engleza.

Iti spuneam ca am 3 lectii pentru tine … asadar, sa incepem:

1. SOARELE ITI ESTE UN PRIETEN FOARTE BUN

Cu 30 de minute inainte sa intru pe scena la concursul de discursuri pregatite, ma plimbam pe coridor pentru a intra in starea si energia optima de concurs. Neintentionat, am auzit din sala foarte multe aplauze si rasete produse de concurentul care se afla pe scena.

Cu toata experienta pe care am acumulat-o pana acum (si am participat la o multime de concursuri), tot am simtit o strangere de inima si increderea mea a scazut cu cateva unitati. Am realizat ca e nevoie sa fac ceva pentru a iesi din starea de ingrijorare, asa ca am iesit din cladire, intr-un mic parc.

M-am asezat pe o bancuta, mi-am pus castile in urechi si in timp ce ascultam Frederic Delarue (gasesti aici un playlist intreg: PLAYLIST), am inchis ochii si mi-am indreptat atentia pe respiratie si pe caldura pe care razele soarelui o lasau pe fata mea.

In mai putin de 2 minute am intrat intr-o stare de calm care a dizolvat orice urma de emotie negativa din corp. Din acest punct am putut sa incep sa dezvolt in mine emotii pozitive (prin convingeri potentatoare si intentii pozitive) care m-au ajutat sa fiu in cea mai buna forma pe scena si sa dau 100%.

RECOMANDARE: inainte de prezentare, stai 2-3 minute cu fata la soare si concentreaza-te pe respiratie (daca poti sa asculti si o muzica potrivita e si mai bine).

2. RETRAIESTE, NU POVESTI

Si in acest an, cei 3 participanti care s-au clasat pe podium si-au construit discursul in jurul unei povesti personale autentice, nu inventate.

Nimic nou pana aici. Ma bucur sa observ ca tot mai multi speakeri recunosc puterea povestilor. Ce ne-a diferentiat pe noi de restul concurentilor a fost modul in care am trait povestea pe scena. Sau mai bine spus, modul in care am RETRAIT ceea ce spuneam.

Este o mare diferenta intre a relata o poveste detasat, din postura de observator, neimplicat emotional in actiune si a trai pe deplin povestea. In momentul in care te intorci in timp si vezi ceea ce spui, auzi ceea ce transmiti mai departe, simti gustul si mirosul si acest lucru iti provoaca fiori pe sirea spinarii, cei care te asculta simt si ei acelasi lucru.

Iti aduci publicl in povestea ta. AUTENTICITATEA trairilor tale (bucurie, tristete, iubire, gelozie, nervi, entuziasm) iti transforma discursul intr-o pelicul de film in care cei care te asculta devin actori.

Este cea mai rapida si puternica metoda pentru a te conecta cu publicul tau, doar ca … necesita mult CURAJ! E important sa detii controlul in fiecare moment pentru ca vasul emotiilor pe care il conduci sa nu se scufunde cu tot cu pasagerii de la bord.

RECOMANDARE: cand spui o poveste personala, reintoarce-te mental in timp si retraieste povestea exact asa cum a fost (nu vorbi despre rani pe care nu le-ai inchis).

3. URMARESTE REACTIILE FACIALE ALE PUBLICULUI

Ideea centrala a discursului meu a fost ca evenimentele din viata noastra se intampla din 2 motive: cele placute pentru a ne reaminti ca VIATA INSEAMNA FERICIRE si cele neplacute pentru ca e nevoie sa SCHIMBAM CEVA in viata noastra.

(Poti vedea aici discursul de la Concursul National care este 90% similar cu cel de la Boras: www.youtube.com/watch?v=EfDLHjlbQAg)

Desi ideea a fost transmisa prin mai multe povesti si metafore, a fost primita initial cu destula reticenta de cei din public. Majoritatea celor din public erau persoane sobre, reci, retinute in a-si exprima emotiile.

M-am confruntat cu o situatie delicata: ma uitam in sala, vedeam o multime de ochi atintiti pe mine si foarte multa seriozitate. Nu stiam daca acea gravitate era provocata de faptul ca discursul meu avea un mesaj foarte profund sau pentru ca asa erau de fapt oamenii in viata de zi cu zi.

Pe masura ce avansam cu discursul, am inceput sa observ mici zambete, ridicari din sprancene, ochi mari cat cepele si poate cel mai relevant: persoane care tresareau pentru ca li se facea pielea de gaina dupa ce livram pasaje cheie din discurs.

Chiar daca discursul nu a fost unul amuzant (vorbesc in el despre certuri, divorturi si moarte), reactiile generate de mesajele acestuia au fost vizibile, chiar daca mai greu. Pentru asta insa, am fost nevoit sa fiu ancorat in prezent 100% pe toata durata discursului.

RECOMANDARE: atunci cand livrezi discursul uita-te atent la mimica fetei celor din sala pentru a descoperi daca ei simt ceea ce intentionezi tu sa transmiti (mai ales cand livrezi mesajele cheie)

Și încă ceva …

Acestea au fost doar 3 idei cheie pe care le-am extras dintr-o experiență intensă de 1 zi. Mai am o tolbă plină de recomandări și sugestii pentru tine pe care am pregatit-o in ultimii 2 ani si jumatate in care am practicat zilnic oratoria.

Vreau sa ti le ofer GRATUIT pentru ca am simtit pe pielea mea ce mult inseamna sprijinul atunci cand am fost pe scena si am simtit energia celor din tara care ma sustineau.

Te invit la Seminarul GRATUIT: “Comunica Autentic – De la Anxietate la Zambet” pe care il voi sustine pe data de 4 Iunie, intre orele 18:00 – 21:00, la Transylvania College, din Cluj.
Initial am rezervat sala pentru 250 de persoane, dar in acest moment sunt foarte bucuros ca sunt 378 de inscrisi, asa ca am suplimentat numarul de locuri.

Participarea la seminar este gratuita doar daca te inregistrezi folosind formularul de aici: www.LifeSpeaking.ro/Seminar, altfel taxa la fata locului va fi de 30 LEI.

Urmeaza-ti Zvacul!

Ovidiu

Articole recomandate
Cursuri online