Loading

Te rog sa iti amintesti care a fost ultima carte pe care ai citit-o. Aminteste-ti cum ai absorbit fiecare pagina.

Ti s-a intamplat la un moment dat sa iti rataceasca gandurile si sa fie nevoie sa re-citesti cateva fraze?

Mie mi se intampla acest lucru de fiecare data cand citesc o carte.
Asa si? Recitesc paragraful. Nicio problema!

Publicul tau, insa, nu are acest lux atunci cand sustii o prezentare. Cei care te asculta nu pot sa re-citeasca ceea ce le-ai spus.

E nevoie sa fie atenti la fiecare cuvant. Constant.

Dar te asculta tot timpul? Sunt atenti tot timpul?

Un studiu realizat de Microsoft in 2015, a scos la iveala faptul ca atunci cand folosim dispozitive portabile (tablete, telefoane mobile, etc.), atentia noastra are o durata de doar 8 secunde.

La fel se intampla si cu o prezentare sau un discurs. Atentia publicului tau, este minima. Este responsabilitatea ta sa ii mentii viu interesul.

Unul din principalii criminali ai atentiei este modul in care vorbim.
Este foarte important sa tinem cont de un lucru: Auditia nu este Lectura.

Scriem ca oamenii sa Citeasca; Vorbim ca oamenii sa Asculte.

Scriem pentru OCHI, Vorbim pentru URECHE.

Iata 3 metode care sa te ajute sa mentii mai mult atentia publicului si care sa te ajute sa iti faci mesajul mai usor de inteles, doar prin schimbarea modului de a vorbi:

 

1. SCURTEAZA-TI FRAZELE

Unul din cei mai cunoscuti scriitori contemporani, Gabriel Garcia Marquez, a iubit sa umple pagini intregi cu o singura fraza. Pentru ochi nu este nicio problema.

Imagineaza-ti insa, o fraza fara sfarsit in cadrul unei prezentari. Urechea nu va putea procesa toata informatia.

Asadar, scurteaza-ti frazele atunci cand vorbesti in public.

In loc sa spui: Departamentul nostru trece momentan printr-un proces complex de restructurare, care a condus la o stare de neliniste printre membrii echipei, iar noi ca lideri ai echipei suntem nevoiti sa mentinem un nivel acceptabil de motivare.

Poti spune: Procesul de restructurare este neplacut. Multi membri se simt inconfortabil. Este sarcina noastra sa ii tinem motivati.

 

2. EVITA CONJUNCTIILE

Sursa principala a frazelor fara sfarsit sunt conjunctiile. Foloseste-le si vei fi ca un sprinter la maraton incaltat cu ADIDAS: Asadar, Dar, Iar, Deci, Asa ca, Si.

In special, cuvantul SI iti poate transforma continutul discursului intr-o guma de mestecat.

Evita conjunctiile pe cat poti de mult atunci cand vorbesti in public.

 

3. FA PAUZE

Inlocuieste acele conjunctii cu ceea ce este, asa cum spune Mark Twain, cel mai eficient cuvant din lume: pauza care vine la timp.

Pauzele au un impact enorm. Ii fac pe oameni sa rada (atunci cand spui ceva neasteptat). Adauga suspans continutului tau. Iti ascut propozitiile.

Si, cel mai important: ofera timp publicului sa iti proceseze informatiaPublicul are timp sa reflecteze asupra intrebarilor si frazelor tale.

Pauzele ofera posibilitatea oamenilor sa re-citeasca ceea ce tocmai ai spus.

 

Ascultarea nu este Lectura – tine cont intotdeauna de acest lucru cand vorbesti in public. Scurteaza-ti frazele, evita conjunctiile, fa pauze – aceste lucruri vor mari considerabil intervalul de atentie al publicului tau si vor facilita intelegerea mesajului tau.

Data viitoare cand citesti o carte de Gabriel Garcia Marquez, opreste-te pentru un moment si intreaba-te: Cum as spune aceasta fraza intr-un discurs?

 

TI-A PLACUT ARTICOLUL?
Raspunde-mi printr-un comentariu mai jos :)

URMEAZA-TI ZVACUL!

Ovidiu