Podcast #1: 8 moduri in care sa NU iti incepi un discurs
In fiecare an, cam in perioada asta incepe nebunia conferintelor, iar speakerii sunt deseori sub mult stres si plini de adrenalina. Inevitabil, aud speech-uri care nu ii ajuta deloc pe speakeri, chiar din contra, ii incurca. Greseli mai micute sau greseli fundamentale, toate duc spre esec.
Inceputul unui speech e momentul magic. E punctul maxim de entuziasm si deschidere pentru audienta. Speakerii trebuie sa se ridice la nivelul asteptarilor cu ceva la fel de entuziasmant. Cum iti incepi speech-urile?
Te rog sa nu folosesti frazele de mai jos!
1. Ma bucur sa ma aflu aici.
Aceasta fraza de “opening”, de deschidere a speech-ului e considerata de baza pentru foarte multi speakeri. Ce e in neregula cu ea? Tocmai asta. E de baza. E un “nimic politicos”. Iroseste tot potentialul.
La ce te-ai gandi daca fiecare episod din Game of Thrones sau orice alt serial preferat de tine ar incepe cu actorul principal spunand “ Ma bucur sa ma aflu aici, pe micile ecrane”. Nu ti-ar face placere, asa ca nu iti irosii timpul!
2. Nu va aud.
“Nimicurile politicoase” sunt erori minuscule. Atacarea verbala a audientei e o eroare mai mare. Atentia audientei reprezinta un dar oferit speaker-ului. Nu abuza de acest dar strigand la audienta ta. Nu esti profesor de sport.
3. Sa va spun un pic despre mine.
Nimanui nu-i pasa. Nu fa asta. Daca esti chiar asa de interesant, atunci cu siguranta vei fi introdus de cineva, iar persoana respectiva va spune tot ce e de zis despre tine atata timp cat reprezinta un interes pentru audienta.
Oamenii din audienta vor sa stie de ce sunt acolo, nu cine esti tu.
4. Ati putea va rog sa va inchideti telefoanele?
Daca oamenilor chiar le pasa de telefoanele lor, atunci nu le vor inchide orice le-ai spune. In plus, iti vei incepe speech-ul cu stangul, lucru pe care nimeni nu il vrea.
Unele persoane, de exemplu cei care fac parte din serviciile medicale de urgenta, au un motiv bun pentru a avea telefoanele pornite. Asa ca, lasa-ti audienta in pace si concentreaza-te pe oferirea de valoare.
5. Cine este din (Orasul/Tara)? Ridicati va rog mana.
Aceasta miscare este chiar penibila. A fost o miscare inteligenta si chiar ajuta la interactiunea cu audienta pana in momentul in care a depasit termenul de uzura, adica pana cand a fost folosita de mai mult de 10 mii de ori. Daca vrei sa interactionezi cu audienta intr-un mod placut, atunci straduieste-te mai tare.
Intreaba-i ceva interesant. Daca vrei sa te simti mai confortabil, incearca Xanax.
6. Multumesc pentru calduroasa introducere.
Modestia falsa e penibila si totodata reprezinta timp si spatiu irosit. Daca trebuie sa ii multumesti persoanei care te introduce, lucru care e foarte politicos si indicat, atunci fa acest lucru pe scurt, la subiect si fara prea multe dulcegarii. “Multumesc, X.”
7. Sa va spun despre ce o sa vorbesc.
Probabil discutille legate de agenda erau folositoare cu ani in urma si inca mai sunt daca ai planuit sa vorbesti 8 ore, ca Fidel Castro, dar daca vrei sa vorbesti doar o ora atunci nu incepe discutia despre agenda. Audienta ta poate sa supravietuiasca o ora fara sa asiste la descrierea de 10 minute.
8. Nu iti cere scuze.
Nu vrei sa iti incepi speech-ul cu stangul, esti acolo sa ii servesti, sa le oferi valoare celor din public. Nu iti cere scuze pentru slide-uri, pentru vocea ta, conditia ta fizica. Mai exact, nu iti cere scuze pentru nimic. Toata atentia ta trebuie sa fie indreptata spre motivul pentru care esti acolo.
Te rog sa faci un bine audientelor tale de pretutindeni si sa eviti aceste 8 greseli. O sa te bucuri ca ai facut asta, iar audientele tale vor fi in extaz. O sa iti acorde atentie, o sa interactioneze cu tine si o sa fie nerabdatoare sa afle mai multe.