Loading

Cand vine vorba de vorbitul in public, judecata de sine si anxietatea pot sa ne slabeasca prezentarile si sa ne faca sa ne simtim mizerabil.

De ce iti creaza emotii vorbitul in public?

Fie ca esti un prezentator novice sau un profesionist, vorbitul in public te face sa ai fluturi in stomac sau chiar senzatii mai neplacute. Chiar daca nu simti frica, s-ar putea sa iti placa sa te critici, imaginandu-ti tot ce ar putea sa mearga prost.

Asa e: vorbitul in public poate sa iti dea senzatia ca esti in lumina reflectoarelor si nu ai unde sa te ascunzi, dar adevarul este ca vulnerabilitatea ta transmite audientei faptul ca ai dorinta sincera de a da tot ce e mai bun din tine.

Astazi vreau sa iti ofer patru metode prin care poti scapa de caruselul emotiilor vorbitului in public, cel care te opreste din a avea succes. Te invit sa testezi aceste solutii pentru a avea experiente de vorbit in public de care sa te bucuri la fel de mult ca si publicul tau.

1. NU E VORBA DESPRE TINE
O lectie pe care am invatat-o pe propria piele si din experienta cu clientii mei este una foarte simpla si profunda: speakerii au nevoie sa isi aminteasca faptul ca vorbitul in public nu este despre ei.

Cand te invalui in coconul judecatatii de sine, devine imposibil sa ajungi la oamenii pe care doresti sa-i influentezi. Publicul te poate intimida pana cand realizezi ca toti ascultatorii vor de fapt de la tine informatii pe care sa le poata folosi. Scopul tau este sa le oferi aceste informatii prin pregatirea, practica si perseverenta ta. Obiectivul nu este sa devii instant un speaker de clasa mondiala.

Odata ce te focalizezi pe mesajul pe care vrei sa il impartasesti, vei simti cum o mare greutate ti s-a ridicat de pe umeri. Toate criticile pe care ti le imaginai, vor disparea. Dintr-o data valoarea ta ca si om nu mai este contestata! Tu si publicul tau veti impartasi o experienta de care va veti bucura impreuna.

2. INVATA DIN SUCCESE, DAR SI DIN ESECURI
Tindem sa ne “programam” mai mult din esecuri, decat din succese. Credem ca daca esuam la ceva, lucrurile intotdeauna se vor desfasura la fel. Daca tii un discurs dezastruos in fata echipei tale, de exemplu, de fiecare data cand le vei vorbi vei anticipa acelasi scenariu neplacut.

Avem o capacitate infinita de a ne imagina scenarii negative. Cand lucrez cu oameni care au aceasta provocare, fac un exercitiu simplu cu ei: ii pun sa scrie cel putin 5 scenarii in care lucrurile merg extraordinar in cadrul prezentarii. Daca situatiile neplacute te “invata” ca ele se vor repeta, nu ai putea face aceeasi descoperire in cazul unui rezultat favorabil? (Secret: prezentarile tale reusite le vor depasi pe cele nereusite cu mult.)

3. INVATA CUM SA UITI DE TINE
Actorii sunt printre cei mai buni comunicatori din lume si merita sa invatam de la ei, nu doar tehnici de actorie, ci si cum sa convingem si sa miscam publicul.

O poveste adevarata din lumea teatrului a secolului 20, il are in rolul principal pe actorul de film si teatru Laurence Oliver. Actorul englez il juca pe Othello in Moscova si in noaptea premierii a fost laudat de catre un coleg de breasla ca avand “cea mai buna reprezentatie a vietii lui.” Doar ca Olivier era devastat. “Nu stiu ce am facut,” a fost raspunsului lui.

Exact acesta este motivul pentru care Olivier nu doar ca a triumfat, ci a fost capabil sa repete acea performanta noapte dupa noapte. El devenea Othello pe scena. Pas cu pas, pe masura ce viata personajului se dezvaluia, Olivier o juca – si asta era tot ce facea.

Timp de 3 ore, nu mai era Laurence Olivier, era Othello. Cufunda-te in mesajul tau si in nevoia publicului de a-l asculta, iar tu vei disparea, impreuna cu toate criticile care vin din analiza performantei tale.

4. INVATA SA IMPROVIZEZI
O sesiune recenta de coaching cu un client mi-a amintit de puterea gandirii pozitive. Daca ai vazut vreodata o trupa de improvizatie, ai observat probabil cum fiecare actor ia ceea ce i se da si il foloseste.

Persoana cu care lucram in acea zi avea tendinta de a avea o perspectiva negativa in legatura cu toate metodele pe care le discutaseram pentru structurarea unei prezentari de afaceri. Era cazul clasic de “pahar pe jumatate gol” care s-a manifestat prin utilizarea repetata a cuvantului “Dar…”

“Dar nu se poate in felul acesla, pentru ca…” era genul de sintagma folosita. Dintr-o data, intuitia mi-a spus: “Hai sa schimbam dar cu si.” Ma gandeam la teatrul de improvizatie. Cand unul dintre actori propune un scenariu, celalalt nu-l refuza pentru a asigura continuitatea piesei. In alte cuvinte, fara dar.

Imi doream ca clientul meu sa accepte toate situatiile in care s-ar putea gasi cand urma sa vorbeasca in public si sa ramana deschis catre rezultate pozitive pe care el insasi sa le faca posibile.

Asta inseamna sa invati cum sa devii cel mai bun prieten al tau atunci cand apare frica de a vorbi in public!

BONUS!

Aceste 4 metode sunt doar cateva din tolba de exercitii pe care le-am adunat in ultimii 2 ani de vorbit in public intensiv. Daca vrei sa le descoperi si pe celelalte, te invit sa participi la Seminarul GRATUIT: “Comunica Autentic – De la Anxietate la Zambet” pe care il voi sustine pe data de 4 Iunie, intre orele 18:00 – 21:00, la Transylvania College.

Participarea la seminar este gratuita doar daca te inregistrezi folosind formularul de aici: www.LifeSpeaking.ro/Seminar, altfel taxa la fata locului va fi de 30 LEI.

Urmeaza-ti Zvacul!

Ovidiu