Loading

Una din întrebările pe care le primesc cel mai des este: “Ovi, cum îți repeți discursurile? Ce faci ca să memorezi informația și să o livrezi în mod natural?

Te-ai confruntat și tu cu această provocare?

Am pregătit recent un discurs de 15 minute despre Beneficiile Descoperirii Vocației și la final am analizat cum l-am repetat pentru a-l reține.

Cele 5 ritualuri pe care ți le prezint te vor ajuta să:

  • petreci mai puțin timp repetând un discurs;
  • livrezi discursul cu naturalețe;
  • identifici punctele care necesită îmbunătățiri.

Acestea sunt:
1. NU TE PRIVI ÎN OGLINDĂ CÂND REPEȚI
Discursul nu este despre tine, e despre cei din sală. Dacă tu ești preocupat mai mult de tine decât de publicul tău, toată atenția și implic energia ta va fi focalizată pe tine, iar publicul nu va primi nimic. Vrei ca repetițiile să semene cât pot de mult cu prestația propriu-zisă. Pe scenă nu vei avea oglindă în care să te privești.

2. PREVIZUALIZEAZĂ PRESTAȚIA TA ÎN FAȚA PUBLICULUI
Nu este suficient doar să memorezi cuvintele, e important să vezi, să auzi, să simți viitorul tău public. Ce fac? Cum reacționează? Cum răspund la reacțiile tale? La cine te uiți și când? Cum, unde și când te miști pe scenă? Este foarte greu să reții un discurs dacă stai în fotoliu pentru că mișcarea în sine codifică informații în corpul tău. Te vei surprinde că îți amintești ce să spui pentru că gestul sau intonația pe care o folosești îți amintește de informația pe care urmează să o livrezi

3. CAUTĂ CONEXIUNEA, NU PERFECȚIUNEA
Când repeți discursul, nu te opri dacă ai greșit un cuvânt sau dacă te-ai blocat. Folosește limbajul natural, cuvintele care îți vin, pentru a depăși momentul. Gândește-te doar la ideea pe care vrei să o transmiți și lasă cuvintele să iasă. Cu cât te relaxezi mai mult, cu atât mai bine te poți conecta emoțional și energetic cu publicul.

4. EXAGEREAZĂ ÎMBUNĂTĂȚIRILE
Spuneam să nu repeți în fața oglinzii. Modul în care te analizezi este prin vizionarea înregistrării discursului tău. Doar așa poți surprinde în mod natural ticurile deranjante și ariile care necesită îmbunătățiri. Când ai observat un punct slab, pentru a-l “repara”, exagerează data viitoare când repeți. De exemplu: dacă vorbești foarte repede, atunci când repeți discursul vorbește foarte lent; mult mai lent decât un om normal. Adrenalina pe care o vei resimți la următorul discurs va atenua din exagerare.

5. FOLOSEȘTE POST-IT-URI
Cea mai importantă caracteristică a acestor bilețele este că au dimensiuni reduse. Când îți notezi ideile principale pe un post-it, asigură-te că ele nu depășesc un rând (nu te chinui să scrii mic ca să poți înghesui cât mai multe cuvinte :-) ). Tot ce ai de făcut pe urmă este să înveți ordinea în care aceste idei se succed. Nu îți scrie discursul cuvânt cu cuvânt (decât dacă participi la un concurs) pentru că în felul acesta te vei atașa de cuvintele scrise și te vei bloca foarte ușor dacă le uiți.

Este foarte important să îți pregătești discursul și să îl repeți. De câte ori? Până când ai cel puțin 3 livrări succesive de succes (nu te-ai blocat deloc pe parcursul livrării).

Urmează-ți Zvâcul!

Ovidiu